Mest info

Mest en andere voedingsstoffen

Planten, struiken en bomen hebben naast water en licht ook voedingsstoffen nodig om goed te groeien, te bloeien en vruchten te geven. Door het natuurlijk proces van afstervend groen dat verwerkt wordt door insecten, sporen en schimmels in de grond, komen deze voedingsstoffen vanzelf in de bodem. Soms wordt deze cyclus verstoord of raakt de grond toch uitgeput en is het goed om je tuin extra te bemesten.

Wat zijn de belangrijkste voedingsstoffen?

Elke plant heeft specifieke mineralen en sporenelementen nodig om goed te groeien en te bloeien. Deze worden opgelost in water en via de wortels door de plant opgenomen. 

  • N (stikstof) is nodig voor de gezonde groei en de groene kleur van de plant.
  • P (fosfor) bevordert de bloei, de vorming van gezonde wortels en de rijping van zaden.
  • K (kalium) zorgt voor de opname en verdamping van water en is belangrijk voor de stevigheid van een  plant.
  • Ca (calcium) bepaalt de stevigheid van de celwand en regelt de wateropname
  • Mg (magnesium) is belangrijk voor het bladgroen.

De belangrijkste elementen N (stikstof), P (fosfor) en K (kalium) worden vaak in een gemengde meststof gebruikt. Planten kunnen mineralen te weinig, maar ook te veel hebben. Voorkom dus dat je teveel mest ineens strooit. Op de verpakking staat hoeveel, hoe vaak en wanneer je kunt strooien.

Organische mest

Organische mest wordt al van oudsher gebruikt om de bodem te verbeteren. Stalmest, huishoudelijk- en tuinafval (compost) en turf werden door de grond verwerkt. Met organische mest voeg je niet alleen voedingsstoffen toe, maar je verbetert ook de structuur van de bodem. Je spreekt dan ook van bodemverbeteraars. Sommige soorten bevatten veel voedingsstoffen (zoals stalmest en compost), andere verbeteren wel de bodemstructuur maar bevatten minder voedingsstoffen (zoals turfproducten). Afhankelijk van de bestaande grondsoort kies je een meststof uit.

Je werkt de natuurlijke mest in de grond door te spitten of te cultiveren. Je kunt de mest ook in gedroogde korrels gebruiken (gedroogde koemestkorrels) die je bijvoorbeeld over je tuin strooit. Door de regen of sproeier, worden de voedingsstoffen naar de wortels van de planten getransporteerd. Van organische meststof kun je niet snel te veel gebruiken. Wanneer het te veel wordt, krijg je het niet meer onder gewerkt. Pas met gedroogde koemestkorrels wel op voor verbranding, strooi dit liever niet in de brandende zon over de bladeren.

Kunstmest

Deze minerale mest wordt kunstmatig gemaakt. Kunstmest geeft de planten een groeistoot, maar verbetert niets aan de bodem. Pas op voor overbemesting, dan groeien de planten te hard en put je de bodem zelfs uit. Op de verpakking staat de juiste dosering en strooi de korrels tussen de planten door, niet op de bladeren

Kunstmest is gemakkelijk in gebruik: de meststoffen werken sneller dan bij organische mest en je kunt precies de juiste hoeveelheid mineralen en sporenelementen toedienen.

Speciale meststoffen

Elke plant, struik of boom heeft een specifieke mix van voedingsstoffen nodig. Veel planten doen het goed met een universele mix, maar er zijn plantengroepen die wat extra’s kunnen gebruiken. 

 

Hierbij een link naar een zeer informatieve site over het beheer van bodems: https://www.goedbodembeheer.nl/

 

In de tuinwinkel worden diverse meststoffen verkocht, voor praktische info kun je daar tevens terecht.