Stormen!

Stormen kunnen behoorlijk wat schade aanrichten, zo ook op de Volkstuindersvereniging Blokweer!

Een storm op zich is niet zo erg, maar het zijn meestal de zware windstoten die de schade aanrichten.

Zo zijn er in het verleden in ieder geval twee stormen geweest waar een aantal volkstuinders behoorlijk wat schade van hebben ondervonden.

 

De eerste over Nederland trekkende lentestorm vond plaats op 31 maart 2015.

Er stond aan de kust enige tijd een storm, windkracht 9 met op veel plaatsen zware tot zeer zware windstoten tussen 100 en 110 km/uur en veroorzaakte miljoenen aan schade. In de avond trokken flinke buien over het land met hagel en onweer waarbij plaatselijk ook in het binnenland opnieuw zware tot zeer zware windstoten voorkwamen. De zwaarste windstoot noteerde Hoek van Holland, waar de windmeter 133 km/uur registreerde.

Op de volkstuin hebben een aantal schuren en kassen dit geweld niet overleefd! Complete schuren werden als bordkarton omhoog getild om vervolgens in of aan de andere kant van de greppel gedropt te worden en een aantal kassen werden met de grond gelijk gemaakt!

Een foto hiervan zie je bovenaan dit blog en hieronder zie je een andere schuur ... althans van wat er over is.

 


De tweede zware vroege voorjaarsstorm trok op 23 februari 2017 over Nederland, het was de eerste pittige storm van 2017. De storm trok eerst over Ierland en Engeland en heeft daar de naam Doris gekregen. Door het KNMI werd als hoogste schaal code oranje afgegeven. In het westen van Nederland werd windkracht 10 gehaald met als maximale windstoot 117 km per uur. 

Sommige bouwsels op de volkstuin waren niet bestand tegen dit natuurgeweld, wat blijkt uit onderstaande foto!

 

Mocht er dus weer eens een berichtgeving komen met waarschuwingen voor zware tot zeer zware windstoten, dan kan het geen kwaad een extra check te doen m.b.t. je bouwsels of los liggende materialen. Gezien de landelijke ligging van het complex kan het er behoorlijk spoken!