Andere bezigheden op volkstuin

In eerste instantie denk je bij een volkstuin alleen aan het kweken van groente en fruit. Maar er kan meer ...

Op Volkstuindersvereniging Blokweer zijn er leden die naast het tuinieren van de gebruikelijke groente en fruit ook andere hobby's er op na houden. 

Zo kweekt één lid prachtige dahlia's. 

Dahlia’s zijn prachtige (na)zomerbloeiers, die vanaf juli tot de eerste nachtvorsten kunnen bloeien. "Ik heb heel de zomer en een groot gedeelte van het najaar prachtige dahlia's kunnen plukken en ook menig bosje kunnen weggeven. Ik word echt blij van de sprankelende kleurenpracht" aldus het lid.

Poot dahlia’s nadat de kans op vorst verdwenen is zo rond half mei. Rond de eerste nachtvorst haal je de knollen uit de grond om ze vervolgens schoon te maken en te laten drogen, let op ... niet laten uitdrogen!

Het is niet alleen het lid wat van deze prachtige bloemen geniet, ook voorbijgangers bewonderen de kleurenpracht. 

Hieronder wat de dahliakweekfoto's van 2019 (klik op de pijltjes rechts bovenin voor vergroting)


En zo zijn er een een paar andere leden die bijen houden.

De imkerij bestaat voor 95% uit mensen die als hobby het houden van bijen hebben. Maar net als de bijenvolken van beroepsmatige imkers dragen ook die van hobbyisten bij aan hun taak in de natuur: bestuiving van gewassen. Daarmee vervullen ze een essentiële schakel in het ecosysteem.

De interesse in bijen en het gedrag van het bijenvolk zijn de voornaamste reden waarom mensen beginnen als imker. Bijen zijn fascinerende beestjes. De gedragspatronen en communicatie van de bijen zijn zeer interessant om te volgen. Bijen hebben een uitgekiende taakverdeling en iedere bij weet exact welke taak er uitgevoerd moet worden. Voor de meeste imkers is de winning van honing niet de belangrijkste reden waarom ze bijen zijn gaan houden, maar de fascinatie voor de honingbij.

Op één van de foto's vindt er een kas inspectie plaats. Als je begint met het houden van bijen is het wijs om eerst een cursus te volgen en/of goed begeleid te worden.


En zo zijn er ook diverse tuinleden die kippen houden en zo dagelijks hun eigen verse eitjes kunnen rapen. 

Het houden van kippen, konijnen en bijen, op beperkte schaal -met een niet commercieel oogmerk-, is toegestaan. Deze dieren dienen op een zodanige wijze verzorgd te worden dat er geen geluid- en/of stankoverlast in de naastgelegen tuinen wordt ervaren.

hieronder een link naar een kort filmpje van enkele van de kipjes die even wisten te ontsnappen.😀

https://youtu.be/XQL2pwLAa0Q